Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
16 Augusti 2016

Med skogen som arbetsplats

För många av oss är skogen en plats för avkoppling och nära naturupplevelser. Men här arbetar också omkring 30 000 svenskar varje dag, ofta på geografiskt avlägsna och svåråtkomliga platser från norr till söder.

Vallsta Skogsmaskiner grundades 1974 och har sitt säte i Vallsta. Bolaget tar hand om hela tillväxtkedjan från markberedning till avverkning. Merparten av uppdragen utförs i skogarna kring Bollnäs och Ljusdals kommuner med omnejd. Andreas Andersson kör skördare och tillbringar större delen av sin arbetstid långt från närmaste bebyggelse.

Sedan NMT-nätet togs ur drift har problemen varit många. Skotaren och skördaren kunde inte kommunicera. Ringa gick väl an ibland – om man stängde av maskinen. För ensamarbetaren är möjligheten till kommunikation extra viktig. Arbetet blir naturligtvis mindre komplicerat och mer effektivt när det kan samordnas med kontoret och arbetskamraterna, men det allra viktigaste är ändå säkerheten.

Livsviktig kommunikation

Att ensam är stark stämmer inte alltid. Ensamarbete kan innebära risker och det är viktigt att tänka efter vilka dessa kan vara. Att få svar på anrop eller larm är grunden för att kunna reda upp en kritisk situation. 

- Det är extremt viktigt att kommunikationen fungerar, inte bara för den vardagliga kontakten med kontoret. Händer det något hemma eller här ute så måste det gå att kommunicera. När jag började arbeta i skogen 1997 fanns ju fortfarande 450-telefonerna (NMT-nätet) som fungerade överallt, men så är det inte idag, säger Andreas Andersson.

- I de områden där vi rör oss är mottagningen ofta väldigt dålig. Vi kör ganska långt ute i obygden, berättar Andreas.

Under våren/sommaren 2016 levererade Malux tillsammans med Stjärnafyrkant Hudiksvall nya AllDisc-antenner samt fordons-telefonen Voyager till Vallstas maskinpark. AllDisc är en jordplansoberoende antenn med låg profil och robust design. Installationen sker enkelt och diskret med en centrumskruv. Antennen finns i tre varianter som alla är IP6K9K-klassade.

- Med den nya antennen har det blivit mycket, mycket bättre. En enorm skillnad! Det är tryggt att veta att telefonen fungerar i ur och skur. Som sagt, det är ett ensamt jobb och det är skönt att kunna ha kontakt med kollegorna i de andra maskinerna. Förr kunde vi sitta 3-4 månader helt utan mottagning.

- Nu har även skotaren fått samma antenn och det blev en stor skillnad. Ofta är föraren i stort av behov av information kring hur det ser ut lokalt, det är viktigt – även ur säkerhetssynpunkt.

Utöver antennens goda mottagning har dess låga profil varit till stor hjälp.

- Den nya antennen har en lägre profil, det innebär att vi har kunnat installera den på en mer skyddad plats nära taket på skördaren. Tidigare har vi använt sprötantenner som fått utstå en hel del smällar. Speciellt vid gallring då kvistar gärna slår runt maskinen. Nu behöver vi inte byta ut antenner lika ofta på grund av skador, konstaterar Andreas Andersson.

Nedan hittar du mer information om de produkter som nämns i denna artikel. Du kan också kontakta oss på sales@malux.se eller via telefon 0660 - 29 29 01.

Kundservice
Har du frågor kring vehicles eller den här artikeln?
0660-292901