Din inköpslista
Din inköpslista är tom.

Energieffektiv nödbelysning på Skandinaviens största galleria

Mall of Scandinavia, Sveriges och Skandinaviens största galleria, är beläget några kilometer norr om Stockholms innerstad och invigdes den 12 november 2015. Här samsas 224 butiker och restauranger, fördelade på 101,048 m2. På så stora ytor är det särskilt viktigt med bra belysning och tydliga utrymningsvägar. Med energieffektiv nödbelysning från Malux sätts miljön och besökarnas trygghet i främsta rummet.

Mall of Scandinavia har dagligen stora mängder besökare på den stora butiksytan på totalt 101 048 kvadratmeter. Det som lockar besökarna till området är en supermodern biograf med Sveriges första kommersiella IMAX® och Nordens största dukar och flera VIP-salonger, samt 224 butiker och ett stort antal restauranger. Med tanke på det stora antalet besökare ställdes under designfasen höga krav på lokalernas brandsäkerhet och utrymningssäkerhet.

- Vi vill sätta en ny standard för köpcentrum, berättade Lars-Åke Tollemark, director of operations för fastighetsägaren Unibail-Rodamco, inför bygget.

Mall of Scandinavia, som byggdes av Peab, uppfördes i linje med den högsta miljö- och hållbarhetsstandarden och är det första köpcentrumet i Sverige som certifierats enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM med betyget ”Excellent” under designfasen. 

Besökarnas säkerhet, tydliga utrymningsvägar och bra belysning prioriterades i upphandlingen samtidigt som krav ställdes på både energieffektivitet som att systemen i lokalerna skulle vara lätta att underhålla och felsöka. Till projektet valde därför Peab att använda den energieffektiva nödbelysningsarmaturen Velos LED och det centralmatade ZB-S nödbelysningssystemet från Malux.
 Ett underhållsavtal tecknades även för att säkra funktion, myndighetskrav och inspektioner. Allt för en säkrare nödbelysning.

Velos LED

Velos LED är en slimmad och elegant hänvisningsskylt med LED ljuskälla för tak- och väggmontage, som lämpar sig väl i de flesta torra inomhusmiljöer där utseende och design har betydelse.

ZB-S

Fördelarna med ZB-S är att det, förutom att tillhandahålla den nödvändiga strömförsörjningen för nödljus- och hänvisningsarmaturerna, är ett automatiskt övervakningssystem för nödbelysning som minskar inspektionsbehovet tack vare CEWA GUARD-teknologi. Systemet testar sig självt automatiskt och övervakar varje enskild armatur, och utför allt det här med användning av endast matande kabel. Systemet är dessutom byggt för att installationskostnaderna ska vara så låga som möjligt.

Resultat

Tekniska funktioner, hög kvalitet och låga driftskostnader tillsammans med noggrann projektering, planering och gott samarbete resulterade i ett modernt och kostnadseffektivt nödbelysningssystem till Mall of Scandinavia. 

Samtidigt handlar bra nödbelysning om så mycket mer än bara kostnadseffektivitet. Det handlar om en helhet där miljöns och besökarnas välmående sätts i främsta rummet, och den helheten är vi på Malux stolta över att ha bidragit till.

Foto: Arild Vågen CC BY-SA 4.0