Din inköpslista
Din inköpslista är tom.

Utmaningar för dig som arbetar i skogen

Problemen är många för dagens moderna skogsarbetare, inte minst med osäker kommunikation.

För många av oss är skogen en plats för avkoppling och nära naturupplevelser. Men här arbetar också omkring 30 000 svenskar som varje dag ställs inför utmaningar, ofta på geografiskt avlägsna och svåråtkomliga platser från norr till söder. 

I skogen kan kommunikationen vara opålitlig eller obefintlig sedan det gamla NMT-nätet togs ur drift. Andreas Andersson kör skördare på Vallsta Skogsmaskiner och tillbringar större delen av sin arbetstid långt från närmaste bebyggelse.

Opålitlig kommunikation

– I de områden där vi rör oss är mottagningen ofta väldigt dålig. Vi kör ganska långt ute i obygden. Det är extremt viktigt att kommunikationen fungerar. Händer det något hemma eller här ute så måste det gå att kommunicera, berättar Andreas.

– Förr kunde vi sitta 3–4 månader helt utan mottagning. Med den nya (AllDisc) antennen har det blivit mycket, mycket bättre. En enorm skillnad! Det är tryggt att veta att telefonen fungerar i ur och skur. Det är ett ensamt jobb och det är skönt att kunna ha kontakt med kollegorna i de andra maskinerna

Hänsynslös miljö

Skogen står där den står. Träd och grenar tar inte hänsyn till ömtåliga antenner som försöker ta sig fram. En antenn ska inte bara ge bästa möjliga mottagning i alla lägen, den måste också kunna ta stryk och fortsätta leverera.

– Den nya (AlllDisc) antennen har en lägre profil, det innebär att vi har kunnat installera den på en mer skyddad plats nära taket på skördaren.

Tidigare har vi använt sprötantenner som fått utstå en hel del smällar. Speciellt vid gallring då kvistar gärna slår runt maskinen.

Nu behöver vi inte byta ut antenner lika ofta på grund av skador, konstaterar Andreas Andersson, Vallsta Skogsmaskiner.

Känner du igen dig?

Ring oss på 0660-29 29 01 så hjälper vi dig!
Maila till kommunikation@malux.se

Vi har återförsäljare i hela landet, från Gällivare till Ystad.