Din inköpslista
Din inköpslista är tom.

Västanhede Trafik

Ett projekt för säker och sparsam körning

Västanhede Trafik efterlyste en flexibel och ekonomisk lösning för deras bussflotta, med målet att förbättra säkerheten, implementera en mer sparsam körning samt arbeta med ett smidigt verksamhetssystem.

Vi tog fram en paketlösning som mötte alla deras önskemål vilket även innebar att vi minimerade bussarnas SIM-kort från flera stycken till ett enda.

Startspärr - Minska körning utan förarkort

Med vår startspärr förhindras fordonet att kunna startas till dess att förarkortet stoppats in i färdskrivaren. Funktionen är mycket enkel och den ger en tydlig indikering för föraren när fordonet kan startas och ger säkrare färdskrivardata.

Västanhede Trafik hade tidigare ca 42 körningar/dag utan förarkort, men det har med Malux lösning lyckats reducera siffran till 16/dag. De kvarvarande överträdelserna beror uteslutande på körningar när bussen är på verkstad.

Kopiering av färdskrivardata och sparsam körning

För att förenkla och kvalitetssäkra färdskrivar- och förarkortsuppgifter så kopieras de automatiskt så snart fordonet startats. Västanhede Trafik slipper därför att manuellt leta rätt på fordon för att kopiera ut alla uppgifter.

- Automatisk kopiering är helt överlägset och ger en enorm trygghet och är en värdefull besparing för oss, säger Åke Dahlberg, Fordonsansvarig.

- I och med att vi dessutom läser av all fordonsdata som även inkluderar bränsleförbrukningen, kan vi arbeta med sparsam körning. När man tydliggör för förarna hur de presterar får vi i slutändan bättre förare som dessutom kör smartare. På kort tid såg vi snabbt en minskning på ca 13 % i ren bränsleförbrukning. Lägg där till mindre slitage på fordonen m.m. så förstår man snabbt den ekonomiska vinsten av detta, säger Åke.

WiFi ombord och positionering

Alkolåslarm

Alla passagerare får tillgång till WiFi-ombord på bussarna och tjänsten garanterar den bästa uppkopplingen med snabbt mobilt internet. Våra 4G/LTE routers har även en startsida som välkomnar användarna och ger dem den information företaget vill förmedla till sina resenärer avseende sina tjänster.  

Vi löser även positioneringen av bussarna för att enkelt kunna följa bussarna och var de befinner sig. Det används även vid tågförseningar och hanteringen av ersättningsbussar.

Alkolåslarm

Installation av alkolåslarm motverkar olyckor och ger en hög säkerhet. Vid ett positivt test går ett larm direkt vid blåsningen vilket skiljer sig enormt från tidigare rapporteringsprocess som skedde först vid nästa kalibrering av alkolåset.

- Det är en viktig förbättring. Nu kan vi agera direkt enligt vår personal- och företagspolicy, säger Åke Dahlberg, Fordonsansvarig

För effektiv drift

Vi introducerade det administrativa systemet BPL - ett komplett system för bussföretag som hanterar flödet från kundens första samtal till säljorganisationen, hela vägen ända till skapandet av lönefil som sedan kan importeras till lönesystemet. Under processen så har beställningen planerats på fordon, bemannats med förare, betalning till chaufför har beräknats, enligt ex. buss- eller taxiavtalet, samt att fakturaunderlag har skapats. 

Vid eventuella problem är BPL med sin positionering till karta ett utmärkt verktyg för snabbare och bättre kundservice, samt att Trafikledning alltid kan stötta och hjälpa till. Det är även trygghet för förarna att de vet att de syns.

BPL har även stöd för ersättningsbuss för tåg. 

- Det nya systemet är en rejäl kvalitetshöjning och ekonomisk förbättring, säger Thomas Ramsel, VD.

- Hela resan har varit mycket positiv. Varje kontakt med Malux och deras partners har genomsyrats av en trevlig känsla. Kompetent personal med bra förståelse och framåtanda och man har känt sig väl mottagen. De lyssnar och tar till sig våra önskemål, säger Thomas Ramsel, VD.