0 produkter
Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
13 Februari 2020

Vad är färgtemperatur?

Varför är det så viktigt?

Färgtemperatur är ett sätt att beskriva ljusets utseende från en ljuskälla. Det mäts i Kelvin (K) på en skala från 1 000 till 10 000. Ju högre antal Kelvin, desto "kallare" eller "svalare" är ljuset och det är vanligtvis vit nyans. Ju lägre Kelvin, desto "varmare" och mer gulaktigt är ljuset. Ett varmt ljus är ca 2700 K och en färgtemperatur runt 4000 K anses vara kallt

I hemmet har vi oftast en färgtemperatur på 2700K-3500K. Högre än 3500K används vanligtvis i butiker, tillverknings- och läkemedelsindustrin där ljuset är starkare och ger en mer blå ton.

Färgtemperaturen varierar efter vilken typ av ljuskälla som används, från varmt till kallt vitt.

  • Stearinljus: 2000 K
  • Glödtrådslampor: 2700 K
  • LED: 2700 - 6500 K
  • Halogenglödlampa: 3000 K
  • Ljusrör: 4700-6500 K
  • Dagsljus: 5500-7500 K

Vilken färgtemperatur är rätt för mig?

Vet man vad färgtemperatur innebär så blir valet enklare att välja ljus som ger rätt känsla och sken.

Varma toner

Varma ljus ligger mellan 3000K-4000K och har en mjuk, gul nyans till sitt vita utseende. Belysning med lägre temperatur tenderar att skapa en inbjudande och mysig atmosfär där du kan koppla av och luta dig tillbaka. De är också kända för att minska ögons belastning och trötthet och som minst stör din kropps förmåga att skapa melatonin, det ämne som hjälper dig att sova. Denna typ av belysning, vanligtvis kallad "varm vit", är idealisk för intima utrymmen som vardagsrum och ger en bra balans mellan en avkopplande atmosfär och en produktiv känsla.

Neutrala toner

Neutral belysning, 4000K-5000K, är mycket populärt för kommersiella platser såsom butiker. LED-lampor lyser i klart och rent vitt och används lagerlokaler och stormarknader där det inte finns så mycket dagsljus. Precis som varmare färgtemperaturer orsakar inte neutrala ljus ögonbelastning eller andra irritationer som huvudvärk. Använd neutral vit LED-belysning om du vill skapa en bra arbetsplats, såsom ett produktivt klassrum eller kontor.

Kalla toner

LED-lampor erbjuder mest tydlighet och en skarp, stärkande atmosfär. De avger en extremt vit utgång med en blåaktig nyans som efterliknar dagsljus och används därför inte i bostäder. Hårdheten av kallare belysning orsakar ögonirritation och kommer i vägen för melatoninproduktion och sömncykler, men bidrar till vakenhet och produktivitet, varför det ofta används i fabriker och på kontor. Precis som 5000K kan svalare vitt ljus användas för att skapa ett livligt visningsområde som lockar kunder. Du hittar också 5700K-6000K belysning på parkeringsplatser och arenor där synlighet och aktivitet är viktig.