0 produkter
Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
22 Juni 2016

Ökad mjölkproduktion med D-klassade Vigilant

På vackert belägna Stora Hanåsa Gård utanför Högsby i Kalmar driver kusinerna Lindh ett av Sveriges allra största och modernaste stall. Här bor omkring 700 mjölkkor på drygt 8000 kvadratmeter. Med nya d-klassade belysningsarmaturer från Malux har mjölkproduktionen ökat markant.

Våra fyrbenta vänner behöver bra ljus för att må bra. Sällan blir det så tydligt som i samband med kosläppet, en folkkär tillställning där korna äntligen får sträcka på benen och glädjeskutta ut i solskenet efter en mörk vinter. En årlig tradition, inte minst på vackert belägna Stora Hanåsa Gård utanför Högsby i Kalmar där kusinerna Lindh driver ett av Sveriges allra största och modernaste stall. Här bor omkring 700 mjölkkor på drygt 8000 kvadratmeter.

I samband med att stallet byggdes år 2012 installerades 64 stycken traditionella armaturer med en effekt på 400W vardera. Men den som någon gång arbetat inom jordbruket kan vittna om hur krävande en stallmiljö kan vara. Armaturerna fick kämpa och behövde ofta repareras eller bytas ut.

Bondgårdens elektriker hade länge försökt hitta alternativa armaturer för att sänka underhållskostnaderna. Krav fanns på D-klassning samt att armaturerna skulle kunna monteras på lite högre höjder.

 

D-klassade armaturer

D-klassade armaturer används i utrymmen där det finns risk för dammansamlingar på armaturens ytterhölje. Märkningen innebär att armaturens ytterhölje aldrig blir varmare än 90C grader vid normal drift. D-märkningen har ersatt den tidigare T- och F-märkningen.

Vigilant® LED High Bay

  • 10-årig ovillkorlig produktgaranti
  • Inget underhåll
  • IP66.
  • D-märkt
  • Lämplig för montage, 6 - 25 meters höjd.
  • Omedelbar på/av funktion.
  • Ersätter upp till 400W HPS.
  • VDE godkänd, för livsmedels- och matproduktion.
  • Perfekt för djurstallar.

Malux levererade ljusberäkningar och förslag på en lösning där den energisnåla strålkastaren Vigilant®LED High Bay stod i centrum. LED-teknikens effektivitet innebär att varje Vigilant-armatur på endast 144W kan ersätta en traditionell armatur (HPS) på upp till 400W. När installationen sker i en industriell miljö innebär detta att investeringen vänds till vinst redan efter 2 till 5 år.

Samtidigt handlar bra belysning om så mycket mer än bara energibesparing. Forskning har visat att mjölkkor som trivs med belysningen i stallet också mår bättre och producerar mer mjölk. Mycket riktigt visade det sig att mjölkproduktionen steg markant i samband med att den nya belysningen installerades.