Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
21 Augusti 2023

Omställningen till 5G

Om arbetet med att göra sig oberoende av de gamla näten inte har påbörjats, är det hög tid att göra det så fort som möjligt. Senast i slutet av 2025 förväntas 2G- och 3G-näten att ha fasats ut.

Bakgrunden till stängningen av 2G (även kallat GSM) och 3G-näten är att de allt högre kraven på snabb kommunikation gör att tekniken i näten behöver uppgraderas. Modernare tekniker som 4G och 5G är snabbare och bättre på att hantera många uppkopplade enheter och möjliggör samtal över wifi.

All teknisk utrustning som bara kommunicerar via de gamla näten kommer sluta fungera och användare behöver se över sina kommunikationslösningar.

Genom att byta ut gammal utrustning uppdateras åldrande digitala system mot moderna och mer effektiva som möjliggör lägre underhållskostnader och minskad energiförbrukning.

Byt ut äldre utrustning

En del utrustning kan gå att uppgradera så att den fungerar med 4G/5G. Det kan handla om att byta komponenter eller ändra inställningar. Går inte det behöver utrustningen bytas ut mot något modernare. Det finns det många kritiska system inom exempelvis infrastrukturs- och samhällstjänster som fortfarande använder abonnemang med 2G eller 3G. 

Exempel på tekniska enheter som kan påverkas:

  • Personlarm
  • Äldre mobiltelefoner
  • Hemlarm
  • Routrar
  • Videoövervakning
  • Trygghetstelefoner
  • Värmepumpar som fjärrstyrs
  • Robotgräsklippare

Vad behöver du göra?

Inventera utrustning
Börja med att inventera er utrustning och kommunikationslösningar. En del utrustning kan, som nämnt ovan, uppgraderas så att den fungerar med 4G/5G. 

Uppgraderingsplan
Se över vilka behov ni har. Det finns flera olika lösningar med 4G/5G men även andra tekniska alternativ so mkan passa era behov.

Kravställ
Det är fortfarande lagligt att sälja system som är beroende av 2G och 3G, så var noga med att alla nya system som levereras är framtidssäker.

Våra produkter som stöder 4G/5G

Nätverk

Här hittar ni våra routers som stöder 4G/5G

Telefoner

En 4G telefon som har anslutning för extern antenn vilket gör att man slipper strålning inne i bilen och får perfekt mottagning.

Antenner

Vi har marknadens bredaste sortiment av antenner för 4G/5G

Mer information om nedstängningen av 2G/3G

Post- och Telestyrelsen (PTS) har ett regeringsuppdrag att följa avvecklingen av 2G och 3G-näten samt vilka informationsinsatser som genomförs med anledning av avvecklingen. PTS har samlat information på sin hemsida: Teknikskifte | PTS

Kundservice
Har du frågor kring vehicles eller den här nyheten?
0660-292901