Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
20 April 2018

Säkra tågresor med GSM-R.

Transportstyrelsen ställer krav på att alla järnvägsfordon ska vara utrustade med GSM-R telefoner. Med all rätt. Säkra och punktliga tågresor kräver pålitlig kommunikation ombord.

Som tågpassagerare förlitar man sig på att resan är säker och punktlig. En viktig premiss för detta är att kommunikationen mellan tåg, tågpersonal och kontrollcenter fungerar som den ska. 

Trafikverket ställer därför krav på att alla fordon med förarhytt ska ha tågradio typ GSM-R installerat ombord. GSM-R är den europeiska järnvägens tågradiosystem. Det är kopplat till Trafikverkets telenät, till de övriga länders GSM-R nät och till de allmänna tele- och mobilnäten. Trots krav så använder inte alla GSM-R telefoner som dom borde när dom jobbar vid järnvägen.

I ett GSM-R nät är täckningen, hastigheten och kapaciteten bättre eftersom det är speciellt anpassat för tågkommunikation. Men det krävs utrustning som kan bära upp nätet. Malux sortiment inom GSM-R täcker såväl praktiska knapptelefoner som smartphones. Dessutom är telefon modellerna OPH/OPS kompatibla med TrainTalk™ som gör det möjligt att använda telefonerna både som bärbara enheter och med möjlighet till handsfree och fast uppkopplade i TrainTalk™ och då godkända för att framföra Järnvägsfordon på Trafikverkets bansystem.

Ett allmänt mobilnät är inte alltid pålitligt. Täckningen kan lätt gå förlorad när naturliga hinder som berg, tunnlar och stora byggnader dämpar signalerna. Inte minst är det viktigt att alla de gula underhållsfordon som underhåller Trafikverkets bansystem alltid har nätuppkoppling så att de kan kommunicera med annan tågtrafik. Olyckor, stopp och förseningar i tågrafiken kan annars lätt ske.

Kraven om GSM-R

Vill du veta mer om vilka krav det är som gäller? Läs mer i Trafikverkets bestämmelser eller kontakta oss för mer information eller beställning. 

Kundservice
Har du frågor kring vehicles, tåg eller den här nyheten?
0660-292901