0 produkter
Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
16 December 2016

Tre utmaningar för dig som arbetar i skogen

Problemen är många för dagens moderna skogsarbetare, inte minst med osäker kommunikation och stölder av maskiner, verktyg och diesel.

För många av oss är skogen en plats för avkoppling och nära naturupplevelser. Men här arbetar också omkring 30 000 svenskar som varje dag ställs inför utmaningar, ofta på geografiskt avlägsna och svåråtkomliga platser från norr till söder. Här är tre av de vanligaste utmaningarna en modern skogsarbetare ställs inför - och hur man kan lösa dom.

 

1. Opålitlig kommunikation

I skogen kan kommunikationen vara opålitlig eller obefintlig sedan det gamla NMT-nätet togs ur drift. Andreas Andersson kör skördare på Vallsta Skogsmaskiner och tillbringar större delen av sin arbetstid långt från närmaste bebyggelse.

– I de områden där vi rör oss är mottagningen ofta väldigt dålig. Vi kör ganska långt ute i obygden. Det är extremt viktigt att kommunikationen fungerar. Händer det något hemma eller här ute så måste det gå att kommunicera, berättar Andreas.

– Förr kunde vi sitta 3–4 månader helt utan mottagning. Med den nya (AllDisc) antennen har det blivit mycket, mycket bättre. En enorm skillnad! Det är tryggt att veta att telefonen fungerar i ur och skur. Det är ett ensamt jobb och det är skönt att kunna ha kontakt med kollegorna i de andra maskinerna.

2. Hänsynslös miljö

Skogen står där den står. Träd och grenar tar inte hänsyn till ömtåliga antenner som försöker ta sig fram. En antenn ska inte bara ge bästa möjliga mottagning i alla lägen, den måste också kunna ta stryk och fortsätta leverera.

– Den nya (AlllDisc) antennen har en lägre profil, det innebär att vi har kunnat installera den på en mer skyddad plats nära taket på skördaren.

Tidigare har vi använt sprötantenner som fått utstå en hel del smällar. Speciellt vid gallring då kvistar gärna slår runt maskinen.

Nu behöver vi inte byta ut antenner lika ofta på grund av skador, konstaterar Andreas Andersson, Vallsta Skogsmaskiner.

3. Stölder

Under 30 år har K Johansson Maskiner gallrat, avverkat och vårdat skogarna kring Allingsås och Vårgårda med omnejd. Men allt har inte varit frid och fröjd. I takt med att bolaget vuxit och åren gått har också stölder och mängden skadegörelse blivit allt mer kännbart. Christoffer Johansson kör skördare hos bolaget.

– Det har tyvärr blivit vanligt med stölder, inte minst när det gäller diesel. Tittar du på en lite äldre skördare så ser du att tanklocket sitter lättillgängligt. Numera är de placerade under motorhuven. Nu för tiden sågar tjuvarna ofta hål i motorhuven också, så skadegörelsen i samband med stölderna är den största grejen.

I samband med allt mer frekventa stölder och stöldförsök undersöktes alternativa lösningar och särskilt olika typer av larm. Valet föll på ett maskinlarm från Malux.

Maskinlarm - Skydda dina fordon

Vårt maskinlarm är perfekt för skogsmaskiner, lantbruks- och entreprenadfordon. Larma ditt fordon mot stöld av diesel, verktyg, skopor, skördaraggregat m.m. 20 st givare kan anslutas trådlöst. Med maskinlarmet kan du även starta dieselvärmaren hemifrån.

Voyager - Den moderna fordonstelefonen

Voyager 3G är marknadens mest avancerade fordonstelefon för dig med höga krav. Integrerad och dedikerad 3G smartphone för fast montage i fordon. Med Bluetooth ansluter du enkelt din Voyager 3G till fordonets stereoanläggning eller till ett headset / arbetskåpor. Yttre antennanslutning för 3G och GPS.

PTCarPhone 5 - Perfekt mottagning utan strålning

PTCarPhone 5 är en 3G/GSM telefon med anslutning för extern antenn, vilket innebär bästa möjliga mottagning i alla lägen, men utan strålning inne i fordonet. Den integrerade luren ger perfekt ljudkvalitet vid diskreta samtal.

AllDisc - Hållbar antenn för tuffa miljöer

Antennen är jordplansoberoende vilket möjliggör installation på både plast- och plåttak. Utvecklad för fordon och dess tuffa miljö. Anslutning till 2G, 3G och 4G. Vatten och dammtät (IP6K9K). Finns även kombinerad för GPS/GLONASS och WiFi 2,4/5,8 Ghz.

Känner du igen dig?

Ring oss på 0660-29 29 01 så hjälper vi dig!
Maila till kommunikation@malux.se

Vi har återförsäljare i hela landet, från Gällivare till Ystad.