Din inköpslista
Din inköpslista är tom.
30 April 2019

Hur ljussätter man på bästa sätt?

Tips & Trix för undervattensbelysning

RGB eller vitt

För att komma fram till om ni vill använda RGB eller vitt ljus bör ni först fundera över till vilket ändamål bassänger skall användas. 

Motions- och tävlingsbassänger kräver oftast kraftfull och funktionell belysning för både trivsel och säkerhet, speciellt i bassänger med djupdel. 

I äventyrsdelar eller rehab-bassänger ställs oftast krav på en kombination av trivsel, säkerhet och effektfull belysning. Därför är det idag vanligast att använda sig av LED RGB för att kunna skapa en så attraktiv miljö som möjligt.

Väljer ni RGB så gör det ordentligt och fullt ut. En armatur gör sällan jobbet om det inte rör sig om mindre pooler. Använd hellre ett ”överflöd” av armaturer så att hela poolen kan ”bada” i färg. Tänk på att separera sektioner med RGB-belysning och vitt ljus för att inte förstöra RGB-belysningen med det vita ljuset.

Reflektioner

 

Använd er gärna av reflektioner mot föremål/väggar när ni placerar armaturer i äventyrsdelar.

Bottenmontage av armaturer i bubbelpooler eller äventyrsdelar är en effektfull lösning, speciellt där det är lägre takhöjder (upp till 8 m). Vattenytans rörelse, tillsammans med armaturens ljus, skapar mycket snygga och effektfulla reflektioner i taket.

Placering

 

Generellt sett placeras oftast armaturer på ett montagedjup mellan 60-1000 mm under vattenytan. Om möjligt bör alltid armaturer placeras med ljusbilden riktad från betraktarens ögon för att undvika direkt synfält mot ljuskällan.

I större bassänger är dock detta omöjligt att eftersträva eftersom önskad belysningsstyrka oftast kräver montage från båda sidor.

Belysningskrav

Hur många lux krävs?
Generella rekommendationer på >500 lm/m2 för alla typer av offentliga bassänger förekommer. Där inga särskilda krav ställs så rekommenderar vi en belysningsstyrka på över 650 lm/m2.

För privata bassänger och pooler rekommenderar vi ett medelvärde på 500 lm/m2.. Vid offentliga anläggningar där tävlingar och filmning förekommer ställer DIN67526 krav på > 1000 lm/m2 vid vattenytan.

Behöver ni hjälp med ljusberäkningar eller belysningsförslag? Malux hjälper gärna till med beräkningar, projektering och förslag. 

 

Har ni speciella önskemål gällande utförande, funktion, utseende eller tillbehör, hittar vi tillsammans den optimala lösningen för ert behov

Kundservice
Har du frågor kring buildings eller den här artikeln?
0660-292902